GPS navigace bude pro řidiče nově dostupná i v brněnských tunelech

11.4.2019Média a tiskové zprávy

Ředitelství silnic a dálnic společně s českou komunitou Waze a izraelskou společností Waze připravuje v brněnských tunelech instalaci Waze Beacons (majáky), které určí polohu řidiče v tunelu, kde chybí signál GPS. Pokračovat tak bude úspěšná spolupráce z května loňského roku, kdy došlo k instalaci majáků v Jihlavském tunelu, kde byla tato technologie poprvé představena.

GPS navigace bude pro řidiče nově dostupná i v brněnských tunelech
V průběhu dubna budou majáky nainstalovány do Pisáreckého a Královopolského tunelu, tunelu Hlinky a do galerií Záhřebská a Voroněžská. Husovický tunel bude osazen majáky až po ukončení blížící se rekonstrukce na konci srpna 2019.

Majáky zatím využívají pouze uživatelé navigace Waze. Technologie je ale volně dostupná i pro jiné aplikace vč. komerčních navigací.

Jak to celé funguje?

Majáky jsou malé plastové krabičky přilepené na stěnu tunelu každých 40 metrů. Jejich bluetooth vysílač vysílá identifikační kód daného zařízení a není nutné se k němu připojit. Telefon při jízdě tunelem zjišťuje přítomnost konkrétních majáků a podle síly jejich bluetooth signálu vypočítá svou polohu v tunelu. Životnost plně soběstačného majáku je daná výdrží vložené baterie. V Brně se očekává životnost až 6 let.

Zvýšená bezpečnost, lepší plynulost provozu

Přesná poloha v tunelu a jeho blízkém okolí přináší uživatelům nejen lepší navigaci, ale také zvyšuje bezpečnost. Uživatelé Waze poznají, kde mají v tunelu a jeho bezprostředním okolí odbočit. Systém rozpozná odchylky od běžného provozu. Řidiči mezi sebou mohou sdílet varování například na odstavené vozidlo, překážku na vozovce nebo výtluk. Potřebné informace obratem dostává správce tunelu, který může na vzniklou situaci rychle reagovat omezením, nebo zastavením provozu.

O Waze

Waze je místo, kde se lidé a technologie potkávají při řešení dopravních problémů. Jedná se o platformu, která umožňuje komunitám Wazerů poskytovat údaje o dopravě, upravovat mapy Waze a sdílet dopravní prostředky, aby se zlepšil způsob našeho cestování po celém světě. Díky Wazerům je společnost Waze schopna spolupracovat s obcemi a úřady s cílem omezit dopravní zácpy a přetížení stávající dopravní infrastruktury a pomáhat s plánováním rozvoje měst.
Svět s lepší dopravou nemusí být vzdálenou budoucností. Waze s využitím síly komunity odvrací negativní trendy v dopravě a tvoří svět, kde je dopravní ruch historií.