Ministerstvo dopravy navrhuje umožnit v zákoně provozování taxislužby přes mobilní aplikace

5.10.2017Média a tiskové zprávy

Ministerstvo dopravy připravuje návrh změny zákona, který by umožnil taxislužbám při komerční přepravě využívat místo taxametru mobilní aplikaci. Na přípravě základních principů nové legislativy resort pracuje už od začátku roku se zástupci ostatních resortů a s provozovateli klasických i alternativních taxislužeb. S tímto návrhem rovněž ministerstvo dopravy jde na dnešní jednání na úřadu vlády, které je věnované širší problematice sdílené ekonomiky.

„Moderní aplikace a služby nemůžeme zakazovat, jenom musí všichni dodržovat stejná pravidla. Platí to pro běžnou taxislužbu, tak i třeba pro Uber. Jedni si vybudovali špatnou pověst předraženými cenami a svým chováním a teď se bojí konkurence. Druzí porušují zákon a tvrdí, že jde o spolujízdu, přitom normálně podnikají, ale nemají koncesi a pojištěné auto jako taxi“, říká ministr dopravy Dan Ťok.

Navrhneme proto zlegalizovat aplikace jako alternativu za taxametr, místo označení TAXI na střeše by mohlo být každé auto označeno nálepkou jako v některých evropských zemích. Současní taxikáři si musejí zvyknout a přizpůsobit se poptávce po nepředražených službách. Řidiči Uberu zase budou muset dodržovat pravidla, mít živnostenské oprávnění pro dopravu a dodržovat vyhlášky ve městě, kde jezdí“, dodává ministr Ťok.

Cílem je, aby všichni poskytovatelé těchto služeb měli rovné podmínky na trhu. Šlo by pouze o další způsob, kterým by bylo možné taxislužbu provozovat, tzn., že každý dopravce by musel být držitelem příslušného živnostenského oprávnění a mít evidované vozidlo a řidič oprávnění řidiče taxislužby. Používání aplikací v taxislužbě bude regulováno právními předpisy.

Možnost a způsob regulace aplikací závisí na tom, zda budou jejich provozovatelé považováni za služby dopravní nebo služby informačních společností. Je důležité, aby každé vozidlo, které poskytuje komerční přepravu, bylo označeno jako komerční vozidlo určené k přepravě pro cizí potřeby, například identifikační nálepkou nebo plaketou.

Přeprava přes aplikaci by zároveň byla možná pouze na poptávku cestujícího, který má příslušnou aplikaci staženou ve svém mobilním telefonu. Důvodem je, aby byl zajištěn předchozí souhlas zákazníka s podmínkami přepravy a důvěryhodnost aplikace, které zákazník své údaje poskytne.

Širší otázkou je definice sdílené ekonomiky a její legislativní úprava v oblasti dopravních služeb. Další postup v těchto otázkách bude právě předmětem dnešního jednání pracovní skupiny na Úřadu vlády.