Obchvat Mikulova bude hotový v roce 2021, ubezpečil ministr Ťok dolnorakouskou hejtmanku

19.6.2017Média a tiskové zprávy

Ministr dopravy Dan Ťok se dnes na zámku Laxenburg sešel s novou dolnorakouskou hejtmankou Johannou Mikl-Leitnerovou. Na prvním společném jednání se shodli na tom, že pro obě strany je i nadále prioritní vybudování silničního přeshraničního spojení Brno – Mikulov – Vídeň a Praha – Znojmo – Vídeň.

Foto: NLK Pfeiffer

Ťok dnešním jednáním navázal na předchozí úspěšnou spolupráci s bývalým hejtmanem Erwinem Proellem. „Stavbu obchvatu Mikulova bychom rádi dokončili v roce 2021. Územní rozhodnutí by stavba mohla získat v létě, následovat bude stavební řízení a do roku 2019 se začne stavět,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok s tím, že na expertní úrovni probíhá příprava dvoustranné mezivládní dohody o hraničních mostech mezi D52 a A5. Výstavbu rychlostního spojení z Brna směrem na Vídeň dlouhodobě blokovaly neexistující zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje, kvůli kterým vázla příprava celého projektu.

Rakouská strana postupně realizuje plánované stavební úseky dálnice A5 směrem ke státní hranici České republiky. Dokončená je do obce Schrick a práce pokračují směrem k Poysdorfu.