Bezpečnost je prioritou, ujistilo Řízení letového provozu ministra dopravy

16.5.2019Média a tiskové zprávy

Vývoj letového provozu a jeho bezpečnost u nás, připravenost na letošní prázdninovou sezónu, na drony zaměřený projekt Smart Sky či společenská odpovědnost firmy. Taková témata dnes řešil ministr dopravy Vladimír Kremlík při návštěvě Řízení letového provozu ČR v Jenči u Prahy. Spolu s generálním ředitelem Janem Klasem jednal s vedením organizace, která má v ČR na starosti letové navigační služby a je klíčovým hráčem při organizaci provozu letadel na našem nebi.

Bezpečnost je prioritou, ujistilo Řízení letového provozu ministra dopravy

„Co mě na společnosti velmi mile překvapilo, jsou projekty, konkrétně koncept Chytrého nebe - Smart Sky, díky kterému se ČR může stát leaderem v oblasti kontroly autonomního létání dronů a jeho komerční využití,“ řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Šéf resortu dopravy si s ředitelem ŘLP potvrdili společný projektový způsob řízení organizace a úzkou spolupráci na rozvoji služeb. Vladimír Kremlík zároveň potvrdil dobré hospodářské výsledky organizace (zisk 369 milionů Kč v roce 2018) či dynamický nárůst letového provozu u nás (v roce 2018 celkem provedeno 912000 letových pohybů). Zmínil, že řešením setrvalého zvyšování provozu na Letišti Praha (155 000 startů a přistání v roce 2018) je výstavba nové paralelní vzletové a přistávací dráhy na tomto letišti.

„Bezpečnost pro nás vždycky bude na prvním místě. Je to priorita na nadcházející měsíce a roky, kdy provoz v Evropě bude velmi náročný. Rovněž věřím v to, že evropské prostředí bude liberálnější a provoz v rámci tohoto prostoru bude i s ohledem na životní prostředí létat mnohem efektivněji,“ připomněl další témata dnešního setkání ředitel ŘLP Jan Klas.

Ministr dopravy při dnešním setkání uvítal i podporu humanitárních, charitativních či na pomoc dětem zaměřených projektů; za posledních deset let totiž ŘLP poskytlo na tyto aktivity částku 50 milionů Kč nebo se podílí na organizaci Dětské dopravní univerzity ČVUT.

Projekt „Chytré nebe – Smart Sky“  je zaměřen na  spolupráci ŘLP, českého průmyslu, vědy a státní správy. Česká republika má šanci stát se tímto způsobem leaderem v oblasti kontroly autonomního létání dronů a jeho komerčního využití.