Bezplatné vlaky pro Ukrajince denně pomáhají stovkám lidí

10.3.2022Média a tiskové zprávy

Ministerstvo dopravy a silniční i železniční dopravci koordinují svou pomoc Ukrajině. Ukrajinští občané mohou využít bezplatnou přepravu všemi vlaky včetně těch s povinnou rezervací, dopravci nabídli také svoje autobusy či ubytovací kapacity.

Bezplatné vlaky pro Ukrajince denně pomáhají stovkám lidí
(інформація українською нижче)

České dráhy umožňují stovkám ukrajinských občanů, kteří směřují do své vlasti, například kvůli všeobecné mobilizaci, bezplatnou přepravu všemi vlaky včetně těch s povinnou rezervací. Stačí, aby se Ukrajinci prokázali svým cestovním pasem. V povinně místenkových vlacích je pak povoleno tyto cestující přepravit bez rezervace. Do konce února využilo tuto nabídku přes tři a půl tisíce občanů Ukrajiny a jejich počet každým dnem roste.

Železniční dopravci pak vypravují na Ukrajinu speciální vlaky. RegioJet spustil každodenní humanitární vlakový most mezi Ukrajinou a Prahou s kapacitou až dvacet vozů pro přepravu osob a palet s humanitární pomocí (více informací zde).

Více informací pro občany Ukrajiny, ale také pro zájemce o humanitární pomoc je na webu Nasiukrajinci.cz.

Ministr dopravy zřídil resortní koordinační skupinu se sdruženími automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, sdružením železničních dopravců ŽESNAD a jednotlivými železničními dopravci ohledně aktuálních kapacit a potřeb pro humanitární pomoc Ukrajině a jejím občanům. Vedením této skupiny pověřil ministr svého náměstka Václava Bernarda (kontakt na tajemníka pracovní skupiny: Petr Sobotovič, dopravci.koordinace@mdcr.cz; tel.: 603 572 472).

Jak resort dopravy pomáhá Ukrajině a Ukrajincům

•  Rychlá pomoc Ukrajině:
  •   jízdné zdarma pro ukrajinské občany, do konce února využilo přes 3 500 Ukrajinců

•     Autobusoví dopravci:
  •     chystají autobusy pro evakuaci
  •     nabízejí ubytování v ČR

•    Omezení proti ruské agresi:
  •     jako první jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky
  •     přestali jsme povolovat přílety a odlety ruských letadel do/z ČR
  •      zavřeli jsme vzdušný prostor ČR pro všechna ruská letadla a iniciovali podobné kroky v celé EU
  •     omezili jsme servisování ruských letadel v ČR
  •     Výzkumný ústav železniční ukončil spolupráci s ruskými firmami

•     Ministr dopravy zřídil resortní koordinační skupinu se sdruženími automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, sdružením ŽESNAD a jednotlivými železničními dopravci ohledně aktuálních kapacit a potřeb pro humanitární pomoc Ukrajině a jejím občanům.

Безкоштовні поїзди для українців щодня допомагають сотням людей

Міністерство транспорту та автомобільні і залізничні перевізники координують свою допомогу Україні. Для українців регулярно курсують гуманітарні потяги, а також перевізники запропонували власні автобуси та житло.

Чеська залізниця дозволяє сотням громадян України, які прямують на батьківщину, наприклад на загальну мобілізацію, безкоштовний проїзд у всіх поїздах, у тому числі в поїздах з обов’язковим бронюванням. Українцям достатньо підтвердити це своїм закордонним паспортом. В поїздах, де є обов’язкове бронювання місць, дозволяється перевозити цих пасажирів і без бронювання. До кінця лютого цією пропозицією скористалися понад три з половиною тисячі громадян України, кількість яких зростає з кожним днем.

Πряме залізничне cпoлyчення cepeз Чexiю (PDF)

Також залізничні перевізники відправляють в Україну спеціальні потяги. Так, перевізник „RegioJet“ запустив щоденний гуманітарний міст між Україною та Прагою місткістю до двадцяти вагонів для перевезення людей та піддонів з гуманітарною допомогою (докладніше див. тут).

Більше інформації для громадян України, а також для тих, хто цікавиться гуманітарною допомогою – на сайті Nasiukrajinci.cz

скачати листівку (PDF)
Vystrizek.JPG

Міністр транспорту створив відомчу координаційну групу з асоціацією автомобільних перевізників ČESMAD Bohemia, асоціацією залізничних перевізників ŽESNAD та окремими залізничними перевізниками щодо актуальних можливостей та потреб у гуманітарній допомозі Україні та її громадянам. Управління цією групою Міністр доручив своєму заступнику Вацлаву Бернарду (контакт на секретаря робочої групи: Петр Соботович, dopravci.koordinace@mdcr.cz; тел.: +420 603 572 472).

Як транспортне відомство допомагає Україні та українцям

Швидка допомога Україні:
  • безкоштовний тариф для громадян України, до кінця лютого цим скористалися понад 3,5 тис. українців,

Чеська залізниця та інші перевізники:

Автобусні перевізники:
  • готують автобуси для евакуації
  • пропонують житло в Чехії

Обмеження проти російської агресії:
  • ми першими припинили дозвіл на російські нерегулярні рейси до ЧР,
  • ми припинили прильоти та вильоти російських літаків до/з ЧР,
  • ми закрили повітряний простір ЧР для всіх російських літаків і ініціювали подібні кроки по всьому ЄС,
  • ми обмежили обслуговування російських літаків в ЧР,
  • Науково-дослідний інститут залізниці припинив співпрацю з російськими компаніями

Міністр транспорту створив відомчу координаційну групу з асоціацією автомобільних перевізників „ČESMAD Bohemia“, асоціацією „ŽESNAD“ та окремими залізничними перевізниками щодо актуальних можливостей та потреб у гуманітарній допомозі Україні та її громадянам.