ČD Cargo podalo trestní oznámení kvůli stamilionovým ztrátám při pronájmu skladu v Lovosicích

21.5.2015Média a tiskové zprávy

Na základě forenzního auditu se vedení ČD Cargo rozhodlo podat trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci porušení povinnosti při správě cizího majetku. Za pronájem skladů logistického centra v Lovosicích totiž platí ČD Cargo ročně zcela zbytečně desítky milionů korun, haly jsou přitom z velké části nevyužity.

„Podle všech zjištění někdo účelově uzavřel nevýhodnou smlouvu, aby bylo možno vyvést stamiliony korun ze státem vlastněného ČD Carga. Jinak si nedokážu vysvětlit, že při uzavírání smlouvy a dodatků nikdo nerozpoznal, že smlouva je pro stát nevýhodná,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Vedení ČD Cargo nyní zvažuje další postup ve věci platnosti nájemní smlouvy se společností Hyparkos, i civilní odpovědnosti statutárních orgánů tak, aby kauzu dořešilo co nejdříve. „Jsme dlouhodobě poškozováni placením nepřiměřeně vysokého nájemného za objekt, jehož dispoziční řešení objektivně dostatečně nemůžeme využít. Navíc z největší pravděpodobností došlo i k porušení zákona o veřejných zakázkách, jelikož nájem ani smlouva nebyla transparentně vysoutěžena,“ dodává předseda představenstva ČD Cargo Ivan Bednárik. ČD Cargo dnes za pronájem nedostatečně využitých skladů platí nájem ve výši cca 90 milionů korun. Příjmy pokryjí přibližně třetinu této částky, čímž společnost každoročně přichází o cca 60 milionů korun.

Výsledek auditu ukazuje, že v minulosti mohlo dojít k trestnému činu. „Představenstvo ČD, a.s., které vykonává funkci Valné hromady ČD Cargo, a.s., v této věci s Policií České republiky již komunikuje. Vyšetřovatelé Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality SKPV si před časem od ČD Carga i od mateřské společnosti vyžádali příslušné podklady. S podáním trestního oznámení na neznámého pachatele pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku souhlasíme a plně spolupracujeme,“ doplnil ke kauze předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Podobné případy se nesmějí opakovat

Ministr dopravy Dan Ťok chce všechny podezřelé zakázky nechat prošetřit. „Trvám na tom, abychom byli zcela transparentní a aby všechna rozhodnutí v resortu měla ekonomickou logiku. Pronájem skladů v Lovosicích byl učebnicovým příkladem vyhazování peněz oknem. Vítám, že se vedení ČD Cargo posunulo ke konečnému vyřešení této dlouho diskutované kauzy. Věřím, že ve spolupráci s policií odhalí všechny osoby, které za nevýhodné nastavení podmínek pronájmu skladů v Lovosicích nesou odpovědnost,“ dodává Ťok.