Další část rekonstrukce brněnského hlavního nádraží je u konce

30.11.2021Média a tiskové zprávy

Ve středu 1. prosince 2021 se veřejnosti otevře východní křídlo výpravní budovy hlavního vlakového nádraží v Brně. V nově zrekonstruovaných prostorech vzniklo několik nových provozoven, včetně prodejny potravin a kavárny. Kompletně by oprava výpravní budovy, kterou má v dlouhodobém pronájmu společnost Brno new station development (BNSD), měla být dokončena do konce příštího roku. Náklady na revitalizaci levého křídla se vyšplhaly na zhruba 140 milionů korun.

Další část rekonstrukce brněnského hlavního nádraží je u konce
V úterý odpoledne, tedy den před oficiálním otevřením, proběhlo za účasti zástupců ČD a investora slavnostní uvedení východního křídla do provozu. Zítra už se tato část výpravní budovy po více než roce otevře také veřejnosti.

Kompletní rekonstrukce nádraží je rozdělena do čtyř etap. V rámci právě dokončené třetí etapy proběhla revitalizace východního křídla včetně nové prosklené přístavby. V této části budovy jsou převážně komerční plochy, jako jsou potraviny, tisk, rychlé občerstvení nebo kavárna. V chodbě jsou k dispozici také lavičky.

V rámci prvních dvou etap již dříve proběhla např. rekonstrukce fasády na severní straně budovy, oprava střechy či veřejných toalet. Revitalizací již prošla také odjezdová vstupní hala, do které byly doplněny mimo jiné původní mramorové obklady, a nová je také elektroinstalace nebo vzduchotechnika. Zároveň se sem přesunulo všech 16 pokladen Českých drah. Veškeré stavební úpravy probíhají s ohledem na historický ráz budovy.

Příští rok se stavaři přesnou do pravého křídla nádražní budovy, kde proběhne revitalizace příjezdové haly, spojovací chodby s odjezdovou halou, fasády výpravní budovy směrem k tramvajovým zastávkám a komerčních prostor.

Nedostatečné kapacity na stavebním trhu a pandemie koronaviru ovlivnily i tento projekt, kompletní revitalizace nádraží by tak měla být dle aktuálního harmonogramu dokončena do konce roku 2022.

Majitelem objektu jsou České dráhy, investorem revitalizace společnost Brno new station development. Ta má výpravní budovu, okolní pozemky i další objekty v majetku ČD v dlouhodobém pronájmu.