Na zvýšení bezpečnosti, rozvoj cyklostezek a podporu nových technologií poskytne SFDI příspěvek 691

17.4.2015Média a tiskové zprávy

Z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) budou také v roce 2015 poskytnuty finanční příspěvky na využití nových technologií, zvyšování bezpečnosti dopravy, výstavbu a údržbu cyklistických stezek. Výbor SFDI schválil 14. dubna celkem 214 žádostí, mezi které bude rozdělen příspěvek ve výši 691 milionů korun.

V rámci programu zaměřeného na nové technologie bylo Výborem SFDI schváleno 19 žádostí s  příspěvkem ve výši 177,5 milionů korun. Příspěvek je určen na průzkumné a projektové práce, studijní a expertní činnosti, které jsou zaměřené na výstavbu, modernizaci a opravy silnic a dálnic, vnitrozemských vodních cest a železniční infrastruktury. Nejvíce žádostí bylo podáno v rámci programu Zvyšování bezpečnosti dopravy, který je kromě bezpečnosti zaměřen také na zpřístupňování dopravy osobám s omezenou schopností pohybu a orientace. Výborem SFDI bylo v rámci tohoto programu schváleno celkem 178 žádostí, mezi které bude rozděleno celkem 430,5 milionů korun. V rámci programu na Výstavbu a údržbu cyklistických stezek bylo schváleno 17 žádostí s příspěvkem ve výši bezmála 83 milionů korun.

„Věřím, že poskytování těchto příspěvků má smysl. Již byla vyhlášena také druhá kola programů zaměřených na cyklistické stezky a na bezpečnost. Předpokládám, že této příležitosti využijí jak noví žadatelé, tak ti, kteří nebyli úspěšní v rámci prvního kola například z důvodu chyb v dokumentaci,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Druhé kolo příspěvkového programu zaměřeného na cyklostezky bylo vyhlášeno s termínem podání žádostí do 1. června 2015. Zájemci o příspěvek v rámci programu zvyšujícího bezpečnost musí své žádosti podat do 19. června 2015.

Více informací naleznete na webu SFDI: http://www.sfdi.cz/poskytovani-prispevku/.