Nový mýtný systém funguje bez potíží, za první týden fungování vybral CzechToll 231 milionů Kč

9.12.2019Média a tiskové zprávy

Od 2. prosince do 8. prosince 2019 vybral nový mýtný systém od společnosti CzechToll 231 milionů korun. Celkem od svého spuštění, tedy včetně neděle 1. prosince 2019, je to již více než 237 milionů korun. Satelitní mýtný systém funguje bez jakýchkoli potíží a závad.

V systému je aktuálně registrováno více než 344 tisíc vozidel, přesně 75 procent z očekávaného počtu 458 tisíc vozidel. Zkušenosti z provozu v minulém týdnu však ukazují, že zbylých přibližně 114 tisíc řidičů bude dojíždět do ČR postupně v dalších týdnech a měsících. V průběhu celého minulého týdne se nárazově tvořily krátké kolony do 2 km délky pouze na dvou místech: u hraničních přechodu Lanžhot (dálnice D2) a na 78. kilometru dálnice D8 ve směru na Ústí nad Labem a Prahu.

Během minulého týdne vydal CzechToll více než 32 tisíc palubních jednotek. Aktuálně je mají řidiči instalované v 247 tisících vozidlech. Společnost CzechToll proto i nadále udržuje dvojnásobnou kapacitu hraničních obchodních míst a je připravena odbavit zde na příjezdu do ČR až 15 tisíc řidičů denně. V případě plné registrace zabere proces registrace a vydání palubní jednotky přibližně 5 až 10 minut podle jazykové vybavenosti řidiče, v případě pouhého vyzvednutí palubní jednotky k již zaregistrovanému vozidlu trvá procedura přibližně 2 až 3 minuty.

Do opatření ke zdvojnásobení kapacity hraničních obchodních míst investovala společnost CzechToll více než 60 milionů korun, v mimořádném režimu je do nich zapojeno řádově 700 pracovníků. Na hranicích je CzechToll připraven registrovat denně 15 tisíc řidičů bez nové palubní jednotky, dalších 65 tisíc řidičů denně pak může zaregistrovat své vozidlo ve vnitrozemí.

(Tisková zpráva CzechToll)