Příprava staveb nových dálnic směrem do Rakouska, k Polsku a na Olomouc jsou v plném proudu

31.5.2017Média a tiskové zprávy

Nejblíže k zahájení výstavby jsou dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří a D35 v úsecích Časy – Ostrov a Opatovice nad Labem – Časy, u nichž by měla výstavba začít již na podzim tohoto roku. Informaci o přípravě všech devíti prioritních projektů dnes dostala vláda. Jde o projekty, u nichž vláda vyjednala výjimku ze zcela nového posuzování dopadů staveb na životní prostředí, tzv. EIA.

„V současné době na úsecích dálnic D11 a D35 již probíhá archeologický výzkum, což je vlastně nedílná součást stavby a na místě už je vidět stavební technika. Se samotnou stavbou chceme začít do konce letošního roku,“ říká ministr dopravy Dan Ťok. Archeologický průzkum probíhá i na dalších prioritních stavbách, jako je D1 v úseku Říkovice – Přerov, D3 v úsecích Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Třebonín a D11 v úseku Smiřice – Jaroměř.

Dalšími prioritními stavbami jsou D6 v úsecích Lubenec – obchvat, Nové Strašecí – Řevničov a Řevničov – obchvat, D48 - obchvat Frýdku-Místku, D49 v úseku Hulín – Fryšták, D55 Otrokovice - JV obchvat a modernizace železniční trati Sudoměřice – Votice.

Přípravu některých staveb komplikuje majetkoprávní vypořádání, jako například soudní spor mezi Státním pozemkovým úřadem a církví na trase D11 mezi Smiřicemi a Jaroměří o vydání dotčených pozemků či spor s majiteli pozemků o cenu jejich odkupů v rámci vyvlastňovacího procesu pod trasou dálnice D55 v úseku JV obchvatu Otrokovic. U většiny prioritních staveb již byla zároveň podána žádost o stavební povolení nebo je stav těsně před podáním žádosti.

Konkrétní aktuální stav k jednotlivým stavbám naleznete níže v tabulce (po kliknutí na název stavby se vám otevře stránka s bližšími informacemi o dané stavbě):

Název stavby Stav přípravy Předložení žádosti o stavební povolení Předpoklad realizace
D3 0310/I Úsilné - Hodějovice

probíhá majetkoprávní vypořádání - vyvlastňovací procesy, v 04/2017 byl zahájen archeologický výzkum; probíhá hodnocení 1.kola výběrového řízení na zhotovitele stavby (předpoklad zahájení 2. kola v 08/2017)

podány žádosti o stavební povolení na celou hlavní trasu, 2 stavební povolení z 9 vydány 4Q/2017
D3 0310/II Hodějovice - Třebonín

probíhá majetkoprávní vypořádání (vyvlastnění), v 04/2017 byl zahájen archeologický výzkum; probíhá hodnocení 1.kola výběrového řízení na zhotovitele stavby (předpoklad zahájení 2. kola v 08/2017)

podány žádosti o stavební povolení na celou hlavní trasu dle zákona 416/2009 Sb. 4Q/2017
D6 Lubenec obchvat

Vykoupeny všechny pozemky v hlavní trase vč. dlouhodobého sporu se spol. Lubenské strojírny s.r.o.; ze strany ÚOHS zamítnut Rozklad – vyhodnoceno 1.kolo výběrového řízení na zhotovitele stavby (předpoklad zahájení 2. kola začátkem 06/2017)  připravuje se žádost o stavební povolení na celou hlavní trasu 4Q/2017
D6 Nové Strašecí - Řevničov

probíhá majetkoprávní vypořádání - vyvlastňovací procesy + řešení směn pozemků – v současné době na hlavní trase vyřešeno 100 % pozemků pro vydání stavebního povolení; ze strany ÚOHS zamítnut Rozklad – vyhodnoceno 1.kolo výběrového řízení na zhotovitele stavby (předpoklad zahájení 2. kola začátkem 06/2017)  připravuje se žádost o stavební povolení na celou hlavní trasu 4Q/2017