Česko dále omezuje letecký provoz pro ruské dopravce, ČD vypravují speciální vlaky pro Ukrajince

25.2.2022Média a tiskové zprávy

Česká a Polská republika společně omezují letecký provoz na území obou zemí pro ruské dopravce. Ruští dopravci nově nemohou od 27. 2. ani přelétat přes území ČR. Již dříve nemohli přilétat a odlétat do a z Česka a Polska. Zároveň České dráhy ve spolupráci s polskými a slovenskými partnery vypravují dle možností na ukrajinské straně speciální vlaky pro občany Ukrajiny.

(Aktualizace 27. 2. 2022, 13.30)
Stupňujeme opatření proti ruské agresi na Ukrajině. S platností od půlnoci uzavíráme pro všechna letadla ruských dopravců vzdušný prostor nad ČR. Navazujeme na páteční rozhodnutí, kterým jsme zakázali ruským leteckým společnostem přistávat a vzlétat z našeho území a na rozhodnutí z půlky týdne, kdy jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky,“ říká ministr dopravy Martin Kupka v reakci na aktuální dění na Ukrajině.

Neuskutečněné lety se řeší s konkrétní společností. V případě potíží se mohou naši občané obracet na Ministerstvo zahraničí ČR.

České dráhy vypravují na Ukrajinu speciální vlaky, jízdné je zdarma

Každý držitel cestovního pasu Ukrajinské republiky bude moci vlaky ČD cestovat až do odvolání zdarma. Tím bude umožněno všem Ukrajincům dojet bezplatně jejich vlaky na plánované ukrajinské vlaky z jakéhokoliv místa v ČR a s potřebným předstihem.

České, slovenské a polské dráhy také společně organizují vlakový rozvoz lidí ohrožených válkou do bezpečí. Dle možností na ukrajinské straně vlaky míří a budou mířit směrem a Polsko a Slovensko.

„Kdo se chce vrátit za svými příbuznými na Ukrajinu, ČD jim poskytují jízdné zdarma. Zároveň budeme organizovat speciální vlaky ve spolupráci s polskými dráhami, které pojedou z Bohumína do města Přemyšl a podle zájmu budou přidávány další soupravy,“ dodává ministr Kupka.

Speciální vlaky mají zhruba dvanáct vozů pro asi 700 až 800 lidí a jsou v nich řazeny i vozy na zavazadla, a to jak vozy ČD, tak velkokapacitní poštovní vozy poskytnuté ČD CARGO. ČD zároveň zajišťuje doprovod vlaků vlastním jazykově vybaveným personálem až do Polska. Na místě pomoc koordinují ČD a MD s polskou stranou. Nově dnes ve spoluráci se slovenskými drahami odjede z ČR vlak do ukrajinského Čopu.

Informace: info@cd.cz221 111 122 a soc. sítě dopravce