Výpravní budova ve Vimperku nabízí po opravě moderní zázemí pro cestující

18.10.2022Média a tiskové zprávy

Správa železnic dnes slavnostně ukončila opravu výpravní budovy ve stanici Vimperk na Prachaticku. Objekt získal novou fasádu i moderní vnitřní prostory s bezbariérovým přístupem, do kterých se přesunuly toalety pro cestující. Celkové náklady stavby dosáhly výše 16,8 milionu korun, práce prováděla od loňského srpna společnost Edikt.

Výpravní budova ve Vimperku nabízí po opravě moderní zázemí pro cestující
Výpravní budova ve stanici Vimperk leží v podhůří Šumavy na lokální trati Strakonice – Volary.  Pochází z roku 1893, právě dokončená oprava byla první výraznější stavební akcí za celou dobu její existence. Stavbaři zde provedli výměnu střešní krytiny včetně opravy tesařských a klempířských prvků. Dále došlo k částečné výměně oken a dveří a opravě fasády.

Renovací prošly nejen vnitřní prostory pro zaměstnance Správy železnic, ale také čekárna. Podstatným zlepšením pro cestující je zprovoznění nových toalet přímo ve výpravní budově. Ty nahradily dosavadní hygienické zařízení v samostatně stojícím objektu, který byl zdemolován. Přístup do vnitřních prostor je nově bezbariérový.

Čekárna a prostor nástupiště pod přístřeškem byly osazeny novými lavičkami, odpadkovými koši, stojanem na kola a orientačním systémem. Kompletní obnovou prošel rozvod elektroinstalace, současně došlo k výměně rozvaděčů, hromosvodu a rozvodů kanalizace a vody. Okolo výpravní budovy, pod peronním přístřeškem a na vstupu na nástupiště byla provedena oprava zpevněných ploch.