3600 on-line žádostí týdně. První měsíc ePodání bez datové schránky přinesl skokový nárůst zájmu

3600 on-line žádostí týdně. První měsíc ePodání bez datové schránky přinesl skokový nárůst zájmu
4.12.2023Média a tiskové zprávy

Už měsíc funguje možnost odeslat žádost o výměnu řidičského průkazu elektronicky bez nutnosti mít zřízenou datovou schránku fyzické osoby. Stačí se pouze přihlásit do Portálu dopravy a v něm odeslat žádost o řidičský průkaz. Další zjednodušení žádosti přineslo i výrazné zvýšení zájmu žadatelů o on-line podání. Zatímco před zrušením povinnosti mít datovou schránku využívalo on-line podání přibližně 1600 lidí týdně, nyní překračujeme hodnotu až 3600 žadatelů za týden.

3600 on-line žádostí týdně. První měsíc ePodání bez datové schránky přinesl skokový nárůst zájmu
„Mám radost, že možnost elektronické žádosti o vydání řidičského průkazu využívá stále více řidičů a řidiček. Systém je velmi jednoduchý, intuitivní a máme na něj od veřejnosti pozitivní odezvu. Díky odstranění povinnosti mít pro odeslání žádosti datovou schránku je elektronické podání přístupné již téměř všem občanům a my jsme rádi, že lidem můžeme ušetřit cestu na úřad a s tím spojený čas a peníze,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.
 
On-line žádost o nový řidičský průkaz nezabere více než pár minut a žadatel se nemusí bát, že v ní udělá nějakou chybu, je totiž kompletně předvyplněná, a to včetně nejnovější fotografie a podpisu. Na žadateli je pouze volba místa, na kterém si chce nový průkaz vyzvednout, popř. vyplnění kontaktních údajů pro zasílání notifikací, pokud již tyto nemá uložené v registru obyvatel. Pro doručení nového řidičského průkazu si může vybrat z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, jejich seznam najdete na webu Ministerstva dopravy.

„Kromě samotné žádosti o nový řidičský průkaz z důvodu vypršení platnosti, změny údajů, krádeže nebo ztráty si mohou zájemci vyřídit přes Portálu dopravy další desítky služeb ze všech dopravních oblastí, registrem vozidel počínaje a prodloužením lodního osvědčení konče. Další služby budou postupně přibývat, v příštím roce se chceme zaměřit například na digitalizaci žádostí souvisejících s přepisy vozidel,“ uvedl Karel Váchal, zástupce digitálního zmocněnce Ministerstva dopravy.

Ačkoliv od 1. ledna 2024, díky novele zákona o silničním provozu, již nebude nutné mít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkazu, nic se nemění na povinnosti platným řidičským průkazem disponovat. Periodické výměny průkazů tedy budou probíhat stejně jako doposud. Řidičský průkaz je mezinárodní doklad a pravidelné výměny vyplývají z mezinárodních předpisů.

V letošním roce končila platnost rekordních více než 845 000 řidičských průkazů. V současné době je jejich ještě neobnovených 178 911. K tomuto číslu je však nutné připočítat i až 100 tisíc lidí, kteří si každý rok o nový řidičský průkaz už nepožádají, třeba proto, že se rozhodnou přestat aktivně řídit.

V příštím roce projde platností 441 tisíc řidičáků. Dostáváme se tím na čísla, která jsou pro Českou republiku typická. „I díky stále více využívané možnosti on-line podání žádosti o nový řidičský průkaz jsem přesvědčen, že žádných velkých front na úřadech nebudeme svědky a každý svou výměnu zvládne rychle a včas,“ uzavírá ministr Kupka. 

Do Portálu dopravy se občané mohou přihlásit pomocí své bankovní identity, mobilním klíčem eGovernmentu, pomocí eObčanky atd.

Videonávod k ePodání skrze Portál dopravy naleznete zde.
 
Zpět na výpis článků
Související články