Vyjádření ministra dopravy Antonína Prachaře k okolnostem výběru generálního ředitele ŘSD

6.11.2014Média a tiskové zprávy

Výběr ředitele ŘSD pokračuje, hledám toho nejlepšího

Výběr nového generálního ředitele ŘSD směřuje k tomu, aby tato klíčová státní organizace po letech neprůhledného fungování a rozkladu měla v čele skutečného profesionála. Ten musí být nejen odborně zdatný a morálně odolný vůči tlakům lobbistických skupin, ale zároveň musí nabídnout záruku dlouhodobého rozvoje ŘSD.

Nechci se unáhlit a zbrkle jmenovat někoho, jen proto, aby byl už konečně někdo jmenován. Generálním ředitelem ŘSD se nemůže stát někdo, kdo za pár měsíců odejde nebo bude odvolán, jak je to ve státních organizacích obvyklé. Budování a péče o silniční a dálniční síť je pro vládu jednou ze zásadních priorit a je proto mou povinností jmenovat do čela ŘSD špičkovou a všeobecně uznávanou osobnost.

Nedosazujeme na ŘSD člověka podle stranického klíče či podle toho, čí je to kamarád, snažíme se na rozdíl od minulosti vybrat generálního ředitele skutečně odpovědně. Musíme přitom zároveň zajistit, aby měl širokou podporu resortu a vlády tak, aby mohl dokončit transformaci této organizace na standardně fungující podnik.

Hysterie kolem výběru ředitele ŘSD vůbec není na místě, mimo jiné proto, že podnik v tuto chvíli funguje výrazně lépe než za mých předchůdců. V čele ŘSD stojí pověřená generální ředitelka Soňa Křítková, která má stejně silný mandát jako jakýkoliv jiný jmenovaný generální ředitel ŘSD.  Pro své působení disponuje současná pověřená generální ředitelka veškerými potřebnými pravomocemi, nový generální ředitel ale musí z důvodu dlouhodobého rozvoje nabídnout také zkušenosti a znalosti z oboru stavebnictví, musí to být člověk tak říkajíc od fochu.

Zároveň je třeba znovu uvést na pravou míru mediální zkratku, podle níž jsem během svého působení na MD vyměnil už čtyři šéfy ŘSD. Ve skutečnosti jsem si do této funkce já sám vybral pouze pana Jana Kubiše, který se bohužel rozhodl z této pozice odejít ve světle velmi náročných úkolů, které jsem na něj kladl. Pana Pavla Kočicu jsem v křesle generálního ředitele ŘSD zdědil, pan Jiří Mayer vedl organizaci pouze dočasně, což jsme si předem dohodli, a nyní řídí ŘSD Soňa Křítková s pověřením do výběru nového šéfa.

Antonín Prachař, ministr dopravy ČR